Johtajan katsaus

Johtajan katsaus

Henkilökohtainen koskemattomuus on asia, jota pidämme yhtenä tärkeimmistä oikeuksistamme. Verenluovutuksessa annamme tästä pois pienen osan tuntemattoman lähimmäisen hyväksi ilman oman hyödyn tavoittelua. Ehkä siksi ihminen kokee verenluovutuksessa tekevänsä jotain aivan erityistä. Suomi on lainsäädäntönsä kautta sitoutunut verenluovutuksen maksuttomuuteen ja vapaaehtoisuuteen. Suomen Punainen Risti on vahvasti sen takana, että näin jatkuisi myös tulevaisuudessa.

Kuluneena vuonna lähes 119 000 ihmistä luovutti verta yli 200 000 kertaa. Verivalmisteita saa vuosittain arviolta jopa 50 000 potilasta eri puolilla Suomea. Punasolu- ja trombosyyttivarastot pysyivät hyvällä tasolla koko vuoden, vaikka sydänkesän helleaalto oli haasteellinen niin luovuttajien, henkilökunnan kuin kuljetusolosuhteiden suhteen. Verta luovutettiin 10 toimistossa eri puolilla Suomea sekä vaihtuvissa verenluovutustilaisuuksissa, joita järjestettiin reilusti yli tuhat.

Potilaiden kannalta on tärkeää, että verta luovutetaan tasaisesti ympäri vuoden. Siksi viestimme aktiivisesti verenluovuttajille veritilanteestamme. Veripalvelun pisarabarometri onkin tuttu kaikille verenluovuttajille. Tätä täydensimme vajaalla 800 000 tekstiviestillä, 150 000 sähköpostilla ja 163 000 postikortilla. Olemme myös aktiivisia sosiaalisessa mediassa. Facebookissa meillä on yli 110 000 seuraajaa. Aktiivisten verenluovuttajien välityksellä viestimme saa silmänräpäyksessä kymmeniä tuhansia lukijoita.

Verenluovutusten päiväkohtainen tasaisuus on ollut yksi toimintamme mittareista vuodesta 2010. Kulunut vuosi 2018 oli verenluovutusten tasaisuuden näkökulmasta tämän vuosikymmenen paras. Olemme parin vuoden ajan valmistelleet uuden tietojärjestelmän käyttöönottoa verenluovutuksen ja valmistuksen ohjaamiseen. Hanke on edennyt ennakoitua hitaammin, mutta nyt olemme päässeet sen testausvaiheeseen. Uuden tietojärjestelmän kautta avautuu mahdollisuuksia modernisoida Veripalvelun ja verenluovuttajien välistä tiedonvaihtoa siitä, milloin on paras hetki tulla luovuttamaan. Voi olla, että tavalliset tekstiviestit, sähköpostit ja postikortit siirtyvät jossain vaiheessa historiaan tai ainakin niiden merkitys pienenee.

Juhlistimme kuluneena vuonna 70-vuotista toimintaamme eri tavoin. Omalla kohdallani se merkitsi paljon Veripalvelun historian kertaamista ja arkistojen tutkimista erilaisia puheita ja kirjoituksia varten. Veripalvelun historia on hieno ja sen vaikuttavin osa on tavallisten suomalaisten sitoutuminen lähimmäisten auttamiseen ja tämän auttamisen halun siirtyminen sukupolvilta toiselle. Me veripalvelulaiset teemme kaikkemme sen eteen, että näin jatkuisi myös tulevaisuudessa.

Martti Syrjälä
Veripalvelun johtaja, professori

Vaikuttavinta on tavallisten suomalaisten sitoutuminen lähimmäisten auttamiseen.