Verenluovutus

Verenluovutus

Koronaviruspandemian toisena vuotena punasolumyynnin kuukausivaihtelu ja siten verenluovutusten määrän vaihtelu oli vähäisempää kuin 2020. Verenluovutustoiminnan ohjaamista helpotti verenluovutuksen ajanvaraus, jota hyödynsi suurin osa verenluovuttajista. Koronaviruspandemia pakotti varotoimien nopeaan käyttöönottoon asiakastiloissa sekä muutoksiin tutuissa, totutuissa toimintatavoissa.

Verta pystyttiin keräämään sairaaloiden tarpeen mukaan. Verenluovutukseen ilmoittautui 113 006 eri henkilöä 198 193 kertaa. Kokoverta kerättiin 185 326 kertaa, mikä oli noin 2 % vähemmän kuin edellisenä vuonna. Yli puolet verenluovutuksista kerättiin kiinteissä toimipisteissä. Verenluovutustilaisuuksia järjestettiin yhteensä 1 115.

Koneellisia verihiutaleluovutuksia tehtiin 2 310 ja niistä saatiin verihiutalevalmisteita noin 4 400. Valmisteet kattoivat 13 % kaikista toimitetuista verihiutalevalmisteista. Verihiutalevalmisteita kerätään koneellisesti usein kohdennettuina ja kiireellisinä tiettyä potilasta varten.

Uusia verenluovuttajia tarvitaan jatkuvasti. Uusia rekrytoitiin vuoden aikana lähes 16 000, 14 % kaikista kävijöistä. Rekrytoinnissa hyödynnettiin sosiaalisen median kanavia ja yhteistyötä esimerkiksi urheiluseurojen ja oppilaitosten sekä Punaisen Ristin ja Puolustusvoimien kanssa. Koronaviruspandemian vuoksi verenluovutustilaisuuksia voitiin järjestää yhteistyökumppaneittemme kanssa tavallista vähemmän.

Aktiivisten vapaaehtoisten kokoamien luovuttajaryhmien eli ”VeriRyhmien” jäsenten käyntejä kertyi yli 34 000, noin 30 % enemmän kuin edellisenä vuotena. Aktiivisia ryhmiä oli vuoden aikana 3 862 ja uusia ryhmiä perustettiin 664.

Luovuttajien tyytyväisyys oli muuttuvissakin oloissa erinomaista: erittäin tyytyväisiä oli 96 % asiakaspalautteen antajista, joita oli yli 40 000. Verenluovutuksen suosittelumittari NPS oli 94,7, sekin erinomaista tasoa.

Katso video: Helppo tapa auttaa

Katso video: Luovuta porukalla

Katso video: Afrikkalaistaustaisia verenluovuttajia tarvitaan

Katso video: O Rh- hätäverta tarvitaan aina

Katso video: Antaminen tuntuu aina hyvältä