Verenluovutus

Verenluovutus

Vuosi oli poikkeuksellinen sekä verentarpeen nopean vaihtelun että koronavirusepidemian vaatimien toiminnan muutosten vuoksi. Verenluovutuksia pystyttiin kuitenkin toteuttamaan joka viikko tarvittava määrä ja uusia verenluovuttajia rekrytoitiin vuoden aikana lähes 19 000, 15 % kaikista kävijöistä. Onnistumisessa keskeistä oli selkeä ja yhtenevä viesti verenluovutuksen tärkeydestä ja turvallisuudesta myös poikkeusaikana.

Verenluovutukseen ilmoittautui 118 452 eri henkilöä 205 792 kertaa. Kokoverenluovutuksia oli 188 294, mikä on noin 5 % vähemmän kuin edellisenä vuonna. Verenluovutuksista 45 % kertyi verenluovutustilaisuuksissa, joita järjestettiin yhteensä 1 108.

Koneellisia verihiutalekeräyksiä toteutui yhteensä 2 272, noin 200 vähemmän kuin edellisenä vuonna. Koneellisesti kerätyt verihiutalevalmisteet kattoivat 13 % kaikista toimitetuista verihiutalevalmisteista.

Uusien verenluovuttajien rekrytoinnissa hyödynnettiin muun muassa sosiaalisen median kanavia ja yhteistyötä esimerkiksi urheiluseurojen ja oppilaitosten sekä Punaisen Ristin ja Puolustusvoimien kanssa. Varuskunnissa oli 24 verenluovutustilaisuutta, joissa luovutuksia kerättiin noin 2 100. Koronaepidemian vuoksi oppilaitosten ja työpaikkojen verenluovutustilaisuuksia järjestettiin tavallista vähemmän.

Luovuttajaryhmien eli VeriRyhmien jäsenten käyntejä kertyi yli 23 000. Aktiivisia ryhmiä oli vuoden aikana 3 500 ja uusia ryhmiä perustettiin yli 800.

Luovuttajien tyytyväisyys oli edelleen korkea. Erittäin tyytyväisiä oli sama osuus kuin edellisenä vuonna, 95 % asiakaspalautteen antajista. Verenluovutuksen suosittelumittari NPS oli 93 eli erinomaista tasoa.

Toukokuun alussa otettiin käyttöön uusi tietojärjestelmä, ja samalla verenluovuttajien terveyskysely sähköistyi. Sovellusmuutokseen liittyi laaja prosessin päivittäminen ja koko henkilöstön perehdyttäminen uuteen toimintatapaan. Koronaepidemia pakotti tartunnantorjunnan varotoimien nopeaan käyttöönottoon asiakastiloissa sekä muutoksiin tutuissa totutuissa toimintatavoissa.

Katso video: Luovuta porukalla

Katso video: Afrikkalaistaustaisia verenluovuttajia tarvitaan

Katso video: O Rh- hätäverta tarvitaan aina

Katso video: Antaminen tuntuu aina hyvältä